Functionare - Defectiuni turbina / turbosuflanta

Functionarea sistemului Turbo / Cauzele si simptomele defectarii turbosuflantei

Este cunoscut faptul ca utilizarea turbosuflantelor auto vine cu beneficiul unei economii substantiale in consumul de carburant si permite o crestere a puterii motorului. Pentru a intelege importanta turbosuflantei, cat si reparatia acesteia, este necesar sa cunoastem in ce consta sistemul Turbo al motorului.

Sistemul Turbo a fost utilizat pentru prima data la vapoare, primul motor diesel cu turbina fiind proiectat in 1915 de catre un renumit inginer elvetian, Alfred Buchi. Acelasi inginer proiectase cu cativa ani mai inainte prima turbosuflanta. Astazi regasim acest sistem propriu industriei auto, atat la motoarele diesel, cat si la motoarele care functioneaza pe benzina. Compania General Motors a fost prima care a construit in 1962 un astfel de motor pentru automobile.

Cum functioneaza?

Principiul  dupa care functioneaza sistemul este unul simplu: cu cat numarul moleculelor de oxigen cresc in cilindru, cu atat explozia este mai puternica. Folosind aerul rece, care este mai compact decat aerul cald, acest sistem permite patrunderea unei cantitati mai mari de aer in cilindru si o actionare a motorului la putere mai mare, dar cu acelasi nivel de consum.

Turbosuflanta este un simplu compresor actionat de gazele arse evacuate din motor. Pentru a functiona, turbina preia aceste gaze si invartindu-le, va rezulta un lucru mecanic. Cu cat mai mult gaz este evacuat, cu atat mai mult aer va putea fi pompat in interiorul motorului. Avantajul sistemului este ca nu influenteaza raportul grautate-putere al masinii.

Cauzele defectarii turbosuflantelor

Cauzele defectarii turbosuflantelor pot fi variate: fie ca vorbim de o ungere deficitara, de infiltrarea murdariilor in ulei sau de o lovitura a unui corp strain, procesul de reconditionare, prin care fiecare piesa este detasata si atent examinata, este cea mai sigura cale ce permite remedierea problemei. Odata reconditionata, turbina permite o compresare mai mare a aerului in motor, dar si o crestere a temperaturii aerului, ulterior reglata prin intercooler. Acesta este un radiator care raceste aerul si un element necesar oricarui masini echipate cu Turbo.

Printre motivele care mai duc necesitatea unei reparatii / reconditionari pentru turbosuflante sunt si defectiunile la supapa filtrului de ulei si folosirea unui ulei prost care produce calamina. Uzura pieselor din interiorul turbosuflantei se produce si ca consecinta a schimbarii acesteia fara a o amorsa cu ulei.

Pentru a evita uzura totala sau partiala a turbosuflantei, se recomanda folosirea unui ulei si unui carburant de buna calitate, efectuarea la timp a reviziilor tehnice si oprirea motorului dupa scaderea turatiei la relanti.

Cum stim ca turbosuflanta nu functioneaza corect?

O turbosuflanta cu probleme poate fi recunoscuta dupa pierderea puterii motorului, un consum crescut de ulei, un sunet aerodinamic sau mecanic. De asemenea, daca masina scoate fum alb, cand exista pierderi de ulei observabile pe furtunul turbosuflantei si cand este depistat un joc axial, sunt necesare reparatii.

Supuse unei reconditionari, turbosuflantele isi recapata conditia originala, aducand multiple beneficii in functionarea masinii, acest tip de reparatii fiind si una dintre cele mai eficiente metode de a scoate dintr-un motor mai multa putere.

Sistemul Turbo poate opera la un nivel foarte ridicat de rotatii pe minut si in functie de marca si modelul masinii, reparatiile si procesul de reconditionare sunt diferite, astfel incat ajustarile sa se reflecte in durata de viata a turbinei si intr-o functionare a masinii fara zgomote, care sa permita soferului sa conduca fara probleme si intr-un mod placut.